θΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Για αρκετά χρόνια έχει καταγραφεί στη Γερμανία μια αυξανόμενη έλλειψη φαρμακοποιών στα δημόσια φαρμακεία. Για εκείνους, που επιθυμούν να εργαστούν ως φαρμακοποιοί στη Γερμανία, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω μερικά γεγονότα και στοιχεία.

Που ζητούνται φαρμακοποιοί στη Γερμανία;:
Η έλλειψη φαρμακοποιοών στη Γερμανία υφίσταται κατά κύριο λόγο στα δημόσια φαρμακεία. Από γεωγραφική σκοπιά, ζητούνται φαρμακοποιοί ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές και περισσότερο στις βόρειες και ανατολικές από ότι στις νότιες. Λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης υπάρχουν πλέον για τους αλλοεθνείς φαρμακοποιούς πολύ ελκυστικές θέσεις εργασίας και σε μεγάλες πόλεις, σε ενδιαφέροντα αστικά κέντρα όπως επίσης και σε νότιες και δυτικές περιοχές.

Υπάρχουν επίσης θέσεις εργασίας για φαρμακοποιούς στο βιομαχανικό τομέα στη Γερμανία;
Από τους περίπου 62.000 φαρμακοποιούς στη Γερμανία μόνο το 9% εργάζεται στη βιομηχανία. Σε αυτό το τομέα υπάρχουν πολλοί γερμανοί υποψήφιοι, έτσι ώστε κι εδώ δεν υπάρχει καμία έλλειψη στους φαρμακοποιούς. Το 80% των φαρμακοποιών εργάζεται σε δημόσια φαρμακεία και μόνο εδώ υπάρχει 
ολοένα (περισσότερες θέσεις για αλλοεθνείς φαρμακοποιούς) και πιο ισχυρή ζήτηση για μη ημεδαπούς φαρμακοποιούς.

Πόσο υψηλά είναι τα εισοδήματα των φαρμακοποιών στη Γερμανία;
Οι μισθοί των φαρμακοποιών στη Γερμανία καθορίζονται από τη συλλογική σύμβαση. Ξεκινούν (οι μισθοί) απο περίπου 3.300 ευρώ μικτά για τους νεοπροσληφθέντες και φτάνουν μέχρι περίπου 4.000 ευρώ μικτά για φαρμακοποιούς με εμπειρία ανω των 11 ετών. Συνήθως (στην περίπτωση πληρωμής/αποζημίωσης) αναγνωρίζονται εκεί τα χρόνια εργασίας από την χώρα καταγωγής. Οι εφημερίες – συνήθως 2 κάθε μήνα- αμείβονται επιπλέον  με περίπου 150 ευρώ, όταν λαμβάνουν χώρα τις καθημερινές, και περίπου με 200 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. Με κριτήριο την καλή απόδοση καi φυσικά την συνακόλουθη ενσωμάτωση στη γερμανική αγορά, μπορεί κάποιος γρήγορα να ανοίξει το δικό του υποκατάστημα φαρμακείου. Σε αυτήν την περίπτωση οι μισθοί μπορούν να αγγίξουν τα 4.550 ευρώ ή και παραπάνω.

Δεδομένου ότι η Γερμανία έχει ένα πολύ περίπλοκο φορολογικό σύστημα, είναι πολύ δύσκολο να μετατραπούν οι μικτές αποδοχές σε καθαρές αποδοχές.  Οι καθαρές αποδοχές εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες - κυρίως το αν κάποιος είναι παντρεμένος ή όχι, αλλά επίσης και η απόσταση ανάμεσα στον τόπο κατοικίας και στον εργασιακό χώρο μπορούν να επηρεάσουν το ύψος της φορολόγησης. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα παρακάτω ως οδηγό: 

Ένας άγαμος νεοπροσληφθείς φαρμακοποιός λαμβάνει συμπεριλαμβανομένων των βραδινών υπηρεσιών το λιγότερο 2.200 ευρώ καθαρά. Ένας παντρεμένος, με εργασιακή εμπειρία φαρμακοποιός μπορεί να πάρει σχεδόν 3.000 ευρώ καθαρά συμπεριλμβανομένων των υπηρεσιών. Αν ένας ιδιοκτήτης  φαρμακείου αναλάβει όλες τις βραδινές υπηρεσίες, οι απολαβές του μπορόυν να φτάσουν τα 3.250 ευρώ καθαρά. Οι οικογένειες λαμβάνουν ακόμα για κάθε παιδί επιπλέον 190 ευρώ καθαρά ως επίδομα τέκνου. Εμείς φυσικά βοηθάμε τους υποψήφιούς μας στην υποβολή της αίτησης για το επίδομα αυτό. 

Αυτοί οι μισθοί ισχύουν κατά κύριο λόγο σε όλη την Γερμανία, ανεξαρτητα από το αν ένας φαρμακοποιός δουλεύει στο κέντρο μιας πολυσύχναστης πόλης ή σε ένα απομακρυσμένο χωριό.  Ως εκ τούτου δεν είναι ο μισθός μόνο που έχει σημασία, αλλά και η τοπική αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων (σας). Καθοριστικός παράγοντας στο σημείο αυτό είναι τα ενοίκια, τα οποία μπορούν να ποικίλλουν σε μαγάλο βαθμό ανάλογα με την τοποθεσία. Έτσι το ενοίκιο στο Μόναχο μπορεί να ανέρχεται στο τετραπλάσιο της τιμής του ενοικίου που συναντά κανείς στην περιφέρεια της πόλης του Ρουρ.

Ένα σημαντικό μέρος των υπηρεσιών μας προς τους υποψηφίους προσανατολίζεται στην παροχή συμβουλών όσον αφορά για παράδειγμα , το μελλοντικό εργασιακό τόπο. Υπάρχουν, λοιπόν, ελκυστικές πόλεις στις οποίες το ενοίκιο στα περίχωρα είναι αισθητά μειωμένο, ενώ υπάρχουν κι άλλες στις οποίες παραμένει σταθερά υψηλό.

Το κόστος διαβίωσης στη Γερμανία, λαμβάνοντας υπόψιν και τα έξοδα του ενοικίου, είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Γενικά το κόστος ζωής κάθε χώρας αποτελεί ενδεικτικό παράγοντα για το αν τελικά οι υποψήφιοι θα την επιλέξουν ως μελλοντική χώρα εγκατάστασης. Η ζωή στη Σκανδιναβία, στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία και ειδικά στην Ελβετία ειναι πιο ακριβή σε σχέση με την Γερμανία. 

Για ποιο λόγο υπάρχει έλλειψη φαρμακοποιών στη Γερμανία;
Δεν υπάρχουν ακριβείς λόγοι όσον αφορα την έλλειψη φαρμακοποιών στη Γερμανία καθώς οι γνώμες των ειδικών επι του θέματος διίστανται. Ένας καθοριστικός παράγοντας είναι πιθανότατα το υψηλό ποσοστό των γυναικών στον φαρμακευτικό τομέα, το οποίο βρίσκεται προς το παρόν στο 71,3% και εξακολουθεί να κινείται ανοδικά. Οι γυναίκες στη Γερμανία – κυρίως λόγω της παράλληλης ενασχόλησης τους με την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών- εργάζονται σε δουλειές μερικής απασχόλησης. Αλλά σε γενικές γραμμές για του Γερμανούς οι ώρες εργασίας, η εύρεση των απαραίτητων ισορροπιών μεταξύ εργασιακής πραγματικότητας και προσωπικής ευεξίας αλλά και ο ελεύθερος χρόνος παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα. Ως εκ τούτου το πλήρες ωράριο ενός φαρμακείου πρέπει να καλύπτεται από πολλούς φαρμακοποιούς. Γενικά, οι φαρμακοποιοί, όπως και ολόκληρη η οικονομία, δείχνουν μια τάση προτίμησης προς τις θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις.  Στις πόλεις τείνουν να υιοθετούνται διευρυμένα ωράρια λειτουργίας, γεγονός που καθιστά επιτακτική την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού. Στο εγγύς μέλλον, που η γενιά των «Baby Boomers» θα φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης, η ζήτηση αλλοεθνών φαρμακοποιών ενδέχεται συνεχώς να αυξάνεται.

Πώς είναι η δομή των φαρμακείων στη Γερμανία;
Στη Γερμανία υπάρχουν σχεδόν πάνω από 20.000 φαρμακεία. Η πυκνότητα των φαρμακείων υπολογίζεται σε 25 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους, ποσό που βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ των 31 φαρμακείων και πολύ πίσω από την πυκνότητα των φαρμακείων στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Ελλάδα όπου για τον ίδιο αριθμό κατοίκων υπολογίζονται 50, 40 και 99 φαρμακεία αντίστοιχα. Η πυκνότητα των φαρμακείων της Γερμανίας είναι συγκρίσιμη με αυτήν της Ουγγαρίας, όπου 24 φαρμακεία αναλογούν σε 100.000 κατοίκους  και της Κροατίας με 26 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους, γεγονός που συνεπάγεται πως στη Γερμανία υπάρχουν μεσαίου και μεγάλου βαθμού φαρμακεία. Οι αλυσίδες φαρμακείων δεν επιτρέπονται στη Γερμανία. Ένας φαρμακοποιός δεν πρέπει να έχει υπό την ιδιοκτησία του παραπάνω από τέσσερα φαρμακεία. Συχνά βέβαια τα φαρμακεία συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά για εμπορικούς και συνεταιριστικούς σκοπούς, ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια αλυσίδα φαρμακείων.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις  για να εργαστεί κάποιος ως φαρμακοποιός στη Γερμανία;
Για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί ως φραμακοποιός στη Γερμανία είναι απαραίτητη μια επαγγελματική άδεια, όπου στη γερμανικά αποκαλείται «Appobation». Αυτή πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια αρχή, προτού ο ενδιαφερόμενος αναλάβει τα εργασιακά του καθήκοντα. Βασική προϋπόθεση, εκτός από τη κατοχή τίτλου σπουδών φαρμακευτικής, πιθανώς απο πανεπιστημιακά ιδρύματα της ΕΕ ή της EΟΚ, είναι επίσης η καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας. Οι περισσότερες χώρες απαιτούν τώρα γενική γνώση γερμανικών σε επίπεδο Β2 και γνώση τεχνιών δεξιοτήτων σε επίπεδο C1. Αυτές πρέπει να αποδεικνύονται μέσα από πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και εξειδικευμένα γώσσικά τεστ. Μια βασική υπηρεσία που παρέχει η εταιρεία μας στους ξένους φαρμακοποιούς είναι η συνεχής στήριξη των αυτών κατά την υποβολή της αίτησης για την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος του φαρμακοποιού στη Γερμανία;
Η δουλειά ενός φαρμακοποιού είναι κατά βάση όμοια στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Το επίπεδο εκπαίδευσης των φαρμακοποιών ειίναι παρόμοιο, οις ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽χουν ζε δραστικές ουσίες των φαρμάκων είναι ίδιες ενώ το μόνο που διαφέρει λίγο από χώρα σε χώρα είναι οι ονομασίες τους. Η ιδιαιτερότητα της γερμανικής αγοράς είναι ότι υπάρχουν όχι ένα, αλλά εκατοντάδες ταμεία ιατρικής ασφάλισης τα οποία συνάπτουν απευθείας συμβάσεις με παρασκευαστές φαρμακευτικών προϊόντων. Ως εκ τούτου η χορήγηση φαρμάκων επιβαρύνει οικονομικά το ταμείο ασφάλισης των ασθενών. Συνήθως η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω ενός λογισμικού προγράμματος, καθώς οι ξένοι φαρμακοποιοί πρέπει να κατανοήσουν  και να μάθουν να εφαρμόζουν την αρχή λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς στα πλαίσια των γερμανικών δεδομένων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ξένοι φαρμακοποιοί να ενσωματωθούν στο σύστημα. Αυτή η περίοδος κατάρτισης διαρκεί συνήθως από δύο εώς έξι μήνες.

Γιατί μου προτείνετε να βρω δουλειά στη Γερμανία ως φραμακοποιός μέσω της tw.con.;
Σας προσφρέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες όσον αφορά τις διαδικασίες αίτησης και προσαρμογής στο εργασιακό περιβάλλον στη Γερμανία. Οι υπηρεσίες μας είναι δωρεάν για τους υποψήφιους, δεδομένου ότι θα εργαστούν για κάποιον από του πελάτες μας. Συγκεκριμένα προσφέρουμε τις ακόλουθες παροχές:

  • Παρέχουμε θέσεις εργασίας προερχόμενες από επιλεγμένους πελάτες, οι οποίοι είναι δεκτικοί στην πρόσληψη ξένου ανθρώπινου δυναμικού και έχουν ενημερωθεί από εμάς σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της ενσωμάτωσης αλλοεθνών επαγγελματιών στα γερμανικά πλαίσια εργασίας.

  • Σας προσφέρουμε τις καλύτερες συμβουλές ώστε να μπορέσετε να σχεδιάσετε και να προγραμματίσετε τις κινήσεις σας. Αυτό περιλαμβάνει συμβουλές  σχετικά με τους μισθούς, τα έξοδα διαβίωσης, τα ενοίκια κα.

  • Οργανώνουμε την πρακτική σας άσκηση και τη συνέντευξη εργασίας στο σημείο που θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μια πρώτη εντύπωση της εργασιακής καθημερινότητας στο πιθανό εργοδότη σας. Συνήθως τα έξοδα ταξιδιού καταβάλλονται από τον εργοδότη.

  •  Σας υποστηρίζουμε κατά τη διάρκεια υποβολής της αίτησης  για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Προσπαθούμε να βρούμε για εσάς τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο υλοποίησης των απαραίτητων διαδικαστικών ζητημάτων.

  • Σας βοηθάμε να κατανοήσετε την σύμβαση εργασίας σας, και πιθανώς το συμβόλαιο ενοικιοστασίου, και φροντίζουμε να ξεκαθαρίζουμε απορίες σας που ίσως προκύψουν στην πορεία.

  • Σας βοηθάμε στην πρώτη επιλογή κατοικίας σας στον επιλεγμένο εργασιακό τόπο.

Είμαστε δίπλα σας καθ’όλη τη διάρκεια γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως η εγγραφή κατοικίας, η κατάθεση τραπεζικών στοιχείων, η υποβολή αίτησης για το επίδομα τέκνου, η εγγραφή στο αρμόδιο Επιμελητήριο Φαρμακείων καθώς και η εγγραφή στο ταμείο συνταξιοδότησης για φαρμακοποιούς.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας ή κοιτάξτε τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας για φαρμακοποιούς στη Γερμανία.

Αναζητάμε ειδικούς Ιατρούς

Για τους πελάτες μας, ιδρύματα εξωνοσοκομιακής περίθαλψης  - ιδιωτικές κλινικές, κέντρα ιατρικής περίθαλψης και ιατρεία στην Γερμανία, αναζητάμε συνεχώς ειδικούς ιατρούς με διάφορες ειδικότητες.